För tre år sedan drabbades Julia Malm av en hjärntumör och blev efter en operation döv på ena örat. Men med hjälp av en hörapparat som trådlöst för över ljudet från det hörande örat till det andra (detta kallas CROS), kan hon nu utan problem uppfatta vad människor säger. Det, i kombination med olika sorts hörhjälpmedel, gör att hon kan jobba precis som vanligt.
Plötsligt en dag 2017 fick Julia Malm besked om att hon hade en hjärntumör och några månader senare låg hon på operationsbordet. Hon visste att det fanns risk för att hon kunde förlora hörseln på ena örat eftersom tumören satt så illa till. Under operationen kapades hörselnerven och när Julia vaknade var hon mycket riktigt döv på vänster öra.
– Till en början tyckte jag inte det att det var någon skillnad på hörseln, problemen kom senare, när jag började jobba igen. När jag satt i större sällskap och det kom ljud från olika håll var det svårt att höra vad alla sa. Jag vände örat mot den som pratade för att försöka uppfatta orden.
– Med tiden började jag undvika att gå till fikarummet och ville inte delta i diskussioner och samtal för det var svårt att selektera ljudet. Man hör allt, men inget, så att säga.
Julia insåg att situationen var ohållbar och började fundera över om det fanns hjälpmedel. Hon fick kontakt med en audionom och en hörapparat med trådlös funktion provades ut.
– Den är helt fantastisk! Ljudet som går in i vänster öra förs över till höger, så fast jag är döv på vänster upplever jag ändå allt vad som sägs från vänster eftersom det går in direkt till höger. Det gör att jag uppfattar vad människor säger oavsett var i rummet de befinner sig.
Efter att hon fått hörapparat fick hon veta att det fanns mer hörhjälpmedel som kunde göra livet på arbetet lättare, till exempel på konferenser och i andra stora folksamlingar. Hon fick kontakt med Johan Nordquist Hörselkonsult som föreslog olika typer av hjälpmedel.
– Vissa hjälpmedel är bra att ha i konferensrum med många människor, andra i mindre sällskap. Jag kan styra själv om jag bara vill lyssna eller om jag även vill vara med och tala.
Jag började använda dessa mikrofoner på en gång, både på möten och även i fikarummet. Det blev stor skillnad, plötsligt kunde jag var med på ett helt annat sätt och kände mig inte utanför längre. Jag behövde inte anstränga mig för att höra, allt började flyta på igen.
Handikappkänslan försvann.
Hur upplevde du hjälpen som du fick av Johan Nordquist Hörselkonsult?
– I början tar det ju lite tid att lära sig hantera utrustningen, det är många delar som ska kopplas och synkas. För mig tog det ett litet tag att få grepp om allt. Johan hjälpte mig och gick detaljerat och pedagogiskt igenom hur man gjorde och hjälpte mig välja ut rätt utrustning. Han är väldigt tålmodig, vilket är viktigt för mig.
– Jag har fortfarande stöd från Johan. Krisar det kan jag alltid ringa och be om hjälp, vilket är en trygghet. Ibland är det lite svårt när man är ny på det här, jag har ju inte haft utrustningen så länge.
Har du något råd att ge andra i samma situation?
– För mig tog det tid att komma till insikt om att jag behövde hjälp, det var kanske inte så konstigt eftersom jag var sjukskriven länge. Med tiden förstod jag hur mycket handikappet påverkade mig. Mitt råd är att inte vara rädd för att söka hjälp, prova olika hjälpmedel och utvärdera hur det känns. Tänk inte att du klarar dig ändå, för du utsätter dig för onödig stress. Kom ihåg att vardagen kan fungera bra igen och det finns inget att skämmas över.
– Jag minns att jag skämdes i början när människor nyfiket tittade på mina hjälpmedel. Det kändes lite obekvämt, det var som att erkänna att jag var handikappad. Men människor är förstående, det är inga konstigheter.
- Namn: Julia Malm
- Yrke: Redovisningsekonom och bolagsansvarig
- Ålder: 44 år
- Bor: Kvicksund, mellan Västerås och Eskilstuna
- Har följande utrustning: Telefonhjälpmedel, Phonak ComPilot II. Möteshjälpmedel, riktmikrofonen Phonak Roger Pen. Bordsmikrofonen, Phonak Roger Select. Konferensmikrofonerna, Phonak Roger Table Mic II.